Ze kunnen het niet laten

Door Arend Jansen

De goed geleide organisatie UWV!!!???  heeft een top die de maatschappij goed aanvoelt? Ze belonen zichzelf op een niveau dat niet voldoet aan de regels, teveel dus. Ze achten zich verheven boven het salaris van de premier. Die sul zullen ze wel denken, die is gek. En de Raad van Toezicht zal ook wel een graantje meepikken, of dommelt gewoon verder. Het wordt tijd dat al die semioverheidsinstellingen gewoon weer naar het rijk toegaan, met als Raad van Toezicht de Tweede Kamer, die houden toch tijd zat over, want die kieperen moeilijke dossiers over de schutting naar de gemeente.

Ik had in het weekend autopech. De ANWB-monteur kwam langs en die deed zijn werk goed. Ondertussen maakten we een praatje. Zijn conclusie aan het eind van ons gesprek: “de wereld wordt geregeerd door het geld”. ’s Morgens in de kerk had de dominee het in de preek nog gehad over de goden naast God: De Bijbel noemt er een paar, maar de meest invloedrijke daarvan is de god van de Mammon. Ik dacht bij mezelf, naast alle oorlogen op de ons uitgeleende aarde is er nog één aan de gang. Die oorlog gaat tussen de boodschap van de Bijbel en zijn concurrent de macht van de Mammon. En de laatste trekt naar het schijnt voorlopig aan het laatste eind. Sommige overheden werken daar gewoon aan mee. Ja, ook ons land. Scheelt niet welke partijen er in de regering zitten. Nederland is een belastingparadijs voor vermogenden en sluist kapitaal door naar andere landen met een ander belastingregime. De EU tikt ons land daarvoor regelmatig op de vingers. De Panamapapers geven daar, volgens de kranten die ik lees, goed inzicht in. Dus onze overheid stimuleert die belastingontwijking? Die helpt actief de kloof tussen arm en rijk en tussen kansarm en kansrijk groter te maken.

Plegen die rijken fraude, als door de wet de mogelijkheid wordt geboden daar gebruik van te maken? Volgens de wet niet? Maar hoe zit het met de ethiek? Iemand in de bijstand die wat bij wil verdienen om bijvoorbeeld iets te kunnen voor zijn kinderen of gewoon simpel genoeg eten en kleren te hebben en die doet dat dan zwart!!! En die dan tegen de lamp loopt of verlinkt wordt. Die krijgt een boete en het bedrag dat hij bij heeft verdient moet hij/zij dubbel terug betalen.

En nu het verschil. Mijn partij zei toen de Panamapapers uitkwamen: alvorens een oordeel te vellen moesten ze de stukken eerst bestuderen voor ze een standpunt innamen. Over diegenen die hun best doen om stiekem wat bij te verdienen om het leven van zichzelf en hun gezin wat dragelijker te maken hoeven ze vaak niet lang na te denken voor het oordeel. De rijken kunnen dure lobbyisten en juristen betalen, de armen zijn meteen overgeleverd aan een politiek oordeel. De soldaten van de Mammon zijn beter getraind en uitgerust dan zijn tegenstanders. Totdat de ethiek die tot ons komt via de boodschap van de Bijbel het wint van de wetten, geschreven of ongeschreven, die de machtigen voor zichzelf creëren of laten creëren door hun handlangers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *